[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] Talare, Sonja-Kovalevsky-dagarna 12-13 nov 2004 [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
[ Hoppa direkt till textinnehållet ] [ Hjälp ] [ Tillgänglighetsinformation ]
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] Linköpings Universitets sigill
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] Talare, Sonja-Kovalevsky-dagarna 12-13 nov 2004

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

Talare, Sonja-Kovalevsky-dagarna 12-13 nov 2004

Albert Cohen

    Wavelets and Adaptivity: from Image Compression to Numerical Simulation

    This lecture will focus on several mathematical concepts which turn out to have a significant impact in several applied area. These concepts are in particular:
    1. The representation of arbitrarily complicated function as a combination of simple functions.
    2. The notion of scale when describing a physical phenomenon by a function.
    3. The concept of adaptivity in numerical methods.
    These concept will be explained at the elementary level and will be illustrated by two important applications:
    1. The image compression standard JPEG and its new version JPEG2000
    2. The numerical simulation of physical phenomenon such as gaz dynamics

    Om talaren

    Albert Cohen är professor i matematik vid Pierre och Marie Curie-universitetet i Paris. Hans forskning är inriktad på modellering och beräkningar och han är specialist på "wavelets", ett modernt analyshjälpmedel som har många praktiska tillämpningar, t ex inom bildöverföring. Han leder en fransk forskargrupp inom sitt område som samarbetar med forskarsgrupper i en rad länder med stöd från EU. Han ansvarar också för en mastersutbildning vid universitetet som är inriktad på matematisk modellering med tillämpningar inom biologi, datavetenskap och ekonomi. På sin fritid ägnar han sig åt dykning och skidåkning och han spelar också tenorsax i en jazzkvartett. Läs mer på http://www.ann.jussieu.fr/~cohen/

Annica Isaksson

    Att dra slutsatser av en webbundersökning

    En typ av statistiska undersökningar som växer alltmera i popularitet är sådana som genomförs på Internet, så kallade webbundersökningar. Till deras främsta meriter hör att de är snabba och billiga att genomföra. Emellertid är det långt ifrån alla människor som kan eller vill använda Internet. Detta skapar problem med undersökningsresultatens representativitet: de riskerar att inte gälla för befolkningen som helhet, utan bara för en mindre grupp. Man kan i efterhand försöka korrigera för detta genom att vikta insamlade data på olika sätt. Vi ska titta litet på hur en sådan viktning kan gå till, och hur man kan resonera kring osäkerheten i de korrigerade undersökningsresultaten.

    Om talaren

    Annica Isaksson arbetar som forskarassistent på Linköpings universitet, där hon också doktorerade i statistik 2003. Innan Annica påbörjade sina doktorandstudier arbetade hon som statistiker på Vägverket, där hon bland annat sysslade med mätningar av vägtrafikens hastighet ett område som hon även behandlade i sin avhandling. På senare tid har hennes forskning främst kretsat kring olika statistiska problem förknippade med webbundersökningar. Se också http://www.mai.liu.se/Stat/staff/anisa.html.

Staffan Rodhe

    Sonja Kovalevsky — sparv och professor

    Några korta inblickar i Sonja Kovalevskys levnad från uppväxten i Palibino till professorstiden i Stockholm samt något exempel på hennes matematiska storverk kommer att visas. Kanske också något exempel ur hennes författarskap?!

    Om talaren

    Staffan Rodhe är universitetslektor i matematik på Uppsala universitet. Han doktorerade år 2002 med en avhandling om svensk matematikhistoria under 16- och 17-hundratalen, och undervisar blivande lärare och forskar vidare inom allehanda matematikhistoriska projekt, t.ex. om John Wallis banbrytande insatser som banade väg för utvecklingen av infinitesimalkalkylen under slutet av 1600-talet och början av 1700-talet. Han är även bokförläggare med matematisk litteratur som specialitet. Se även http://www.math.uu.se/~staffan/
[an error occurred while processing this directive]




Magnus Fontes

    Vad är matematik?

    Det mest precisa ämnet av alla är i sig själv väldigt svårt att definiera med precision. Trots detta är de flesta matematiker överens om vad matematik är då de ser den. Jag skall därför genom ett antal exempel och nedslag i historien försöka illustrera begreppet matematik.

    Om talaren

    Magnus Fontes är lärare, forskare och prefekt vid Matematikcentrum vid Lunds Universitet. Hans huvudintresse ligger inom analys, mer bestämt inom området partiella differentialekvationer. Se också http://www.maths.lth.se/~fontes/.

Magnus Herberthson

    Einsteins Relativitetsteori

    Einsteins relativitetsteori skiljer sig inte bara åt från Newtons mekanik genom att den använder mer komplicerad matematik, den beskriver också världen på ett principellt annorlunda sätt. I detta seminarium skall vi se hur påståenden som "inget kan åka fortare än ljuset" eller "saker krymper när de åker fort" kräver en modifiering av Newtons mekanik. Vidare ger antagandet om ljushastighetens konstans ganska omgående upphov till den speciella relativitetsteorin, där till exempel en sträckas kvadrerade längd kan vara negativ. Om tiden medger skall vi också peka på skillnaden mellan den speciella och den allmänna relativitetsteorin, där man i den senare även tar hänsyn till rumtidens krökning.

    Om talaren

    Magnus Herberthson är lektor vid Matematiska Institutionen, Linköpings Universitet. Vid sidan av undervisningen forskar han inom Einsteins relativitetsteori, speciellt olika rumtiders asymptotiska egenskaper. Han är också verksam vid FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, där han sysslar med signalbehandling för lågfrekvent radar. På fritiden hittas han i skogen med karta och kompass. Se också http://www.mai.liu.se/TM/staff/maher.html

Johan Thorbiörnson

    Eftertankens kranka blekhet och beslutsteorins friska hy

    Vi fattar ständigt beslut i våra liv. Även att välja att inte fatta beslut är ett beslut. Hur vet man att man fattar "rätt" beslut? Hur förhåller vi oss till slumpen? Organisationer inom samhälle och näringsliv är beroende av att fatta så bra beslut som möjligt. Hur gör man för att väga olika värden, vaga omdömen, risker och möjligheter mot varandra? Ofta är vår intuition inte alls tillräcklig, utan det behövs matematik för att få ögon att se med. I föredraget presenteras modeller för mänskligt beslutsfattande, några matematiska modeller för att hantera beslut och risker, samt intressanta exempel som bland annat visar att man kan hamna i motsägelser om man försöker hålla fast vid rationalitet.

    Om talaren

    Johan Thorbiörnson är fil dr i matematik och har varit universitetslektor vid Umeå universitet, Mitthögskolan och nu vid Stockholms universitet med 25 års erfarenhet av undervisning i matematik på alla nivåer. Han har också arbetat som kryptolog och med utveckling av nätbaserade kurser via Internet i Sverige och i u-länder. Han forskar inom beslutsanalys och multidimensionell komplex analys. Läs mer på http://www.math.su.se/~johan.

Danica Kragic

    Hur blir en robot intelligent?

    Nästa årtionde kommer att medföra en förändring på robotikområdet och vi kommer att se robotar utplacerade i kontors- och hushållsmiljö. Med tiden kan man förvänta sig att mobila robotsystem hjälper äldre och handikappade människor, till exempel för att springa ärenden. Idag är robotar antingen fjärrstyrda eller förprogrammerade av en expert. Att instruera en robot genom demonstrationsinlärning är idag begränsat till exakt repetition av inlärda rörelser. Vad som saknas är mekanismer för att en lekman skall kunna instruera roboten på ett naturligt och intuitivt sätt. Föredraget kommer att handla om ett antal matematiska metoder som används för att lösa robotikproblem. En genomgång av relaterade forskningområden kommer att ges samt exempel på vad som krävs för att kunna täcka alla aspekter av problemet.

    Om talaren

    Danica Kragic arbetar som forskare och lärare på Institutionen för Numerisk Analys och Datalogi på KTH i Stockholm. Hon har disputerat inom datalogi med inriktning mot datorseende och robotik och är nu verksam inom Människa-maskin samarbetssystem och Demonstrationsinlärning för robotar. Se också http://www.nada.kth.se/~danik.


[an error occurred while processing this directive]
Ericsson Linköpings Universitet   Kungliga Vetenskapsakademien  SAAB
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]